Pannekoeken met raatvaar (boerenwormkruid). Een recept van Clairette Serneels, grootmoeder van ontelbare kinderen die dankzij haar met de jeugdbeweging in Kabouterland met vakantie konden gaan. Clairette plukte het boerenwormkruid langs de spoorweg alleen in de lente want anders is het giftig.
ingrediënten voor 60 pannekoeken.
- 250 g boerenwormkruid
- 10 eieren
- 2 pakjes verse gist (telkens van 42 gram)
- 1 klontje suiker
- 100 cl melk
- 1 kg patisseriebloem
- zout
bereiding:
- Pluk het kruid en spoel het één keer met zout. Spoel het dan nog eens drie keer met lauw water. Zwier het droog.-
- Klop de eieren los in een grote pot.
- Verkruimel een klontje suiker en de dist in een kom. Voeg lauw water toe tot de gist en de suiker onderstaan.
- Giet de melk in een kookpot en warm op tot de melk lauw is.-
- Voeg het kruid toe aan de eieren en mix. Voeg de lauwe melk geleidelijk toe aan de kruidenmengeling en blijf mixen. Voeg ook geleidelijk de patisseriebloem en 500ml mineraalwater toe. Voeg dan het suikergistmengsel toe. met een pollepel en zet een deksel op de pot. Laat rijzen tot de pot vol is (dat duurt ongeveer een uurtje).
- Bak de pannekeoeken in boter in een pan. Serveer zoals andere pannenkoeken met suiker, siroop of confituur.