Death Zoo
100x100cm
acryl op canvas
Dit werk komt uit een reeks van tien met thema’s uit de jeugdherinneringen van Ben, zoals het circus, de kermis en de zoo… . Het lijken vrolijke zoekplaatjes, tot je wat nauwkeuriger kijkt. Dan blijken ze een macabere ‘dark side’ te hebben.
linosnede op beenhouwerspapier (Ben Van Dyck, 1 van een reeks van 4)
Sloths and Coffee
acryl op canvas
Al van jongsaf is Ben Van Dyck (°1969-Aarschot) een gepassioneerd tekenaar. In 1986 wint Ben als kenner van het betere Belgische beeldverhaal de Marc Sleen wedstrijd en het levert hem een rol op als stripheld in een Nero-verhaal. Zijn fascinatie voor exotische dieren pikt hij op van striptekenaar Marc Sleen (1922-2016). In zijn verhalen verwerkte Marc Sleen de dieren die hij op zijn safarireizen met koning Leopold III tegenkwam. Ben Van Dyck is een bekende Vlaming dankzij de jarenlange VRT documentaire reeks ‘Het Leven zoals het is’. Ben is niet in het minst te zien in de televisiereeks van reportagemaker Arnaut Houven ‘Leve de Zoo!’, in ‘Blueberry Hill’ van Robber De Hert en ‘Het Sacrament’ van Hugo Claus. In de dierentuin van Antwerpen zorgt hij o.a. voor de uitbouw van het reptielenverblijf. In de zoo van Planckendael wordt het fenomeen Ben hoofdverzorger van de olifanten en andere grote zoogdieren. Het spreekt voor zich dat de dierenwereld een belangrijke inspiratiebron wordt voor zijn oeuvre. Zijn schilderwerk is op te delen in grote, semi-realistische werken met de natuur als thema, en in cartoonachtige schilderijen in de steeds weerkerende kleuren zwart, wit en rood. Ben studeerde aan de kunsthumaniora’s van Aarschot en Lier, en volgde daarna een regieopleiding aan het RITCS. In zijn grenzeloze fantasie blijft de reus Ben Van Dyck zich vervolmaken aan de Academie voor Schone Kunsten. Deze levenskunstenaar tekent, schildert, maakt grafisch werk, schrijft, speelt figurentheater met zelfgemaakte poppen uit schuimrubber of rubberlatex en geeft lezingen over o.a. het nut van de zoo.
“Er zijn vier dingen die mensen interesseren: andere mensen, dieren, kinderen en ellende.” – Ben Van Dyck (foto: David Legreve)
Ben in actie
Ben Van Dyck is een Aarschotse Greeter
Naast academici die voor het Hertogelijke Aarschot gidsen zijn er niet professionele gidsen. Vrijwilligers die hun favoriete parels van het Hageland tonen. Zij noemen zich “Greeters”. Gepassioneerde Ben Van Dyck is een van hen.
Meer informatie en reservatie: toerisme@aarschot.be
“Ik wil mensen mijn fantastische stad leren kennen op een vrolijke ongedwongen fijne sfeer want ik ben trots op mijn stad.” – Ben Van Dyck