Georges en Cecile Buseyne Lalleman
Even terugblikken naar een favoriet dessert in Aarschot vanaf de jaren vijftig: ‘Bodding’. Het is een plumpudding met Rhum die wekelijks bereid werd door banketbakker Buseyne voor zijn patisserie ‘Delecta’. Na zijn huwelijk in 1951 stichtte Georges met zijn vrouw Cecile (1926-2010) ‘Delecta’ in de Tiensestraat te Leuven. Het echtpaar verhuisde in 1955 naar Aarschot waar ze een patisserie op de Grote Markt overnamen en na drie jaar stond het hele gebouw op hun naam. De Aarschottenaars waren al gauw verlekkerd op de krachtig en voedzame bodding die verkocht werd in sneden van ongeveer 1.5cm.
bereiding:
Neem een rechthoekige broodbakvorm. Smeer die volledig in met boter. Daarna cristalsuiker mooi egaal op de boter bestrooien en de overtollige suiker eruit schudden. Nadat je een egaal laagje boter met suiker in de vorm hebt, neem je een tiental niet te verse sandwiches. Snijdt de sandwiches in reepjes van ongeveer 1cm. Bekleedt daarmee de onder-en zijkanten van de broodbakvorm. Zoals Lego bouwsteentjes mooi opbouwen, geen opening laten.
Nadien een liter melk opwarmen met 150g suiker en een goed waterglas Rhum. Allemaal regelmatig roeren tot het kookt.
Ondertussen vul je de broodbakvorm verder op met overige stukjes sandwich, die niet mooi gelijk moeten zijn, maar goed aandrukken tot boven vullen… .
De melk met suiker en Rhum erover gieten tot alles goed doorweekt is maar geen melk te veel.
Heel de vulling nog eens aandrukken. Desnoods nog wat brokjes bijvullen tot alles een vast geheel vormt tot bovenaan.
Neem een kom, laat water koken zet de vorm ‘au bain-marie’ in de oven 1u50 op 200g .
De broodbakvorm nadien laten afkoelen, uit het water halen. Wanneer afgekoeld, de broodbakvorm omdraaien op een schotel. De bodding komt er zo uit… .
(1962) Eric Buseyne, de zoon van Cecile en Georges