XIV Frie en Mia: dit zag niemand aankomen!
“Zou er een boek over mij geschreven worden, dan zou de titel ’trop aimée’ moeten zijn.” – Mia
Wie is de Limburgse schone precies?
Mia
Mia wordt op 2 februari 1940 in Heusden geboren als Maria Berthilia Theofiel Jamar, als enig kind van Clément Jamar en Colette Swerts. Op Onze-Lieve-Vrouw Lichtmis vieren Mia en Pieter samen hun verjaardag.
Colette kiest de voornaam Monique voor haar boorling maar in het moederhuis van Heusden maken de nonnekes er vlug een Maria van. “Os Mieke spiejkte haar eerste melk uit. De dokter zei dat ik er chocolade moest bij kappen, dan dronk ze de fles leeg.” – Colette
foto: Het antieke bord dat mijningenieur Lavallée schonk.
“Een prille herinnering speelt zich af tijdens de Middernachtmis, 1944 in de Sint-Lambertusnoodkerk van de Houthalense cité Meulenberg. Tenor, mijningenieur Lavallée voerde “Minuit Chrétien” op. Hij werd echter buiten opgewacht door de Gestapo. Mijn moeder trok door gefluister de aandacht van de zanger die haar signaal begreep. Na het lied vluchtte hij via een andere uitgang en ontliep op het nippertje zijn deportatie. Nadien schonk Lavallée dankbaar dit antiek Chinese bord.” – Mia
Mia zit achteraan rechts van de zuster in de kleuterschool van Meulenberg-Houthalen.
Mia Jamar
Park van Midden Limburg – J. Tysmans – olie op doek
“In het park van Midden Limburg leerde ik zwemmen, zonder zwemleraar maar met veel muggen.” – Mia
Naar aanleiding van haar Eerste communie kreeg Mimike dit handgekleurd devotie kunstwerkje van de hand van Jeanne Hebbelynck (1891-1959)
commmuniefeest menu, Houthalen 27 april 1952
bordje van de hand van Mia (1955)
schilderij van de hand van Mia (1955)
Mia
Voor Mia is het vallen en opstaan met de levensopdrachten van haar man: werken, sparen en bidden. De aangetrouwde familie is zakelijk en koel, in tegenstelling tot haar zachtaardige en gastvrije Limburgse familie. Mia durft zich niet te laten gelden, wilt aardig gevonden worden. Even langsgaan bij de familie in Aarschot kan zomaar niet. Een dienstbode meldt: “Madam heeft genen tijd.” Of tot haar afgrijzen wordt er haar toegesnauwd: “Wa kom de gaa doen?“. Waarna de deur voor Mia wordt dichtgegooid. De bloedmooie rolt over de tongen. “Je bent beter met jaloezie dan met medelijden” – troost haar vader-en persoonlijke held die mocht hij een elegante uitweg zien, zijn Mieke liefst van al terug mee naar Houthalen zou nemen. Enkele jaren houdt Mia zich koest, omdat zij een autoritaire aangetrouwde familie ziet. Maar nadien wordt haar olifantenvel wat dunner.
Party notarisvrouw Mia hoort in de Aarschotse highlife kringen tot de vaste ingrediënten voor een geslaagd avondfeest.
Mia houdt een luisterrijke levensstijl aan die sommigen de ogen uit steekt.
En toen WhatsAppte Tineke Sas ineens:
…”Ja, dat is plezant …en inderdaad je mama was en is een opvallende dame en toen ik klein was keek ik mijn ogen uit naar haar want ik vond dat ze zoveel klasse had, zo’n goede smaak in alles … voor mij was dat het voorbeeld van elegantie! Ik weet dat ik zelfs haar parfum ging achterna kopen ( van Estée Lauder ) om ook te gebruiken… Ze was altijd chique gekleed, net een fotomodel. Ook haar interieur was zo smaakvol ingericht, als kind vond ik het heerlijk om bij jullie te babysitten en vooral te blijven slapen in die mooie blauwe prinsessen slaapkamer ✨👌! Je vader legde dan uitgebreid uit hoe ik jullie zou moeten transporteren (in dekens 😱) moest er brand uit breken! Ja hij was altijd “overbezorgd” om jullie!
Het was Aliage van Estée Lauder en Aromatics Elixir-Clinique. Het huis op de Elisabethlaan rook steeds naar deze heerlijke geuren! 🥰😁
En je mama reed in een super elegante, prachtige crèmekleurige Porsche waar iedereen naar omkeek … ook omdat zij erin zat 😉!
En… ze droeg de kleding van Courrèges tot op vandaag voor mij, nog altijd verbonden aan de herinnering aan Mia!
Je ziet jouw mama was de 🤩mooiste elegantste vrouw van het Hageland! Een icoon 😉… waar alle andere vrouwen destijds stikjaloers op waren ! (Behalve mijn mama)” – Christine Sas (2023)
Christine Sas – zelfportret
Josée Lehon en Pieter (museum Aarschot, 2023)
“Groot gelijk. Jouw mama was voor mij immer onbereikbaar. Dubbel. Als vrouw en als dame van de stad. Wat een schitterende beschrijving. Ontroerend hoe je vader jullie wilden laten redden bij brand. Ik hoor weer mijn vader.” – Josée Lehon – kunsthistorica
Pieter draagt Courrèges net zoals zijn moeder in de sixties. De pareloorbel is een knipoog naar archi-mignons aan het Hof van Henry III de Valois (1551-1589). De lokale pers publiceert bovenstaande foto en een Wolfsdonk bewoner bezorgt aan Mia het artikel: “Hie se madam, alle Pieter stui weejal is in de gazet. Na hei t’em pegoore een oewerbel in. Mui wa paazde dui naa van?”
Mia en Gert (1987)
Het terugvallen op ouderwetse gewoonten en opvattingen, zoals de rol van de vrouw aan de haard, zijn voor Mia geen optie waardoor het binnenskamers al eens knettert. Frie houdt van Aarschot en het platteland. Mia van de grootstad en shopping.
(1990) Vrijdag 2 februari wordt Mia vijftig jaar en in mei is ze achtentwintig jaar getrouwd. Mia lijkt vanop een afstandje misschien een beetje hard en arrogant. Maar als notaris Frie hip en populair is, dan is dat toch vooral dankzij haar.
In haar latere jaren neemt Mia deel aan en wint een schoonheidswedstrijd. De toenmalige BRT-radio luisterde naar de stem van 50+ Mia die allerminst versleten klinkt.
…La sélection a été rude. Ceux qui sont ici ont, en tous cas, déjà remporté un succès de personnalité, de charme et de prestance. … …La Lauréate. 49 ans, un sourire lumineux, beaucoup d’éclat, très jolie, que dire encore? “Pourquoi j’ai participé? Ce sont mes enfants qui m’y ont poussée. Ils ont pensé que j’avais des chances. J’ai une vie assez monotone, je suis venue pour rencontrer des personnes. Mon mari est marié avec son métier, et en ce moment même il est en voyage pour ses affaires. Mes enfants ont 17, 20 et 22 ans, ils vont partir bientôt, c’est pour tout cela que j’ai participé”. Mia Jamar habite la région d’Averbode, mais elle parle parfaitement le français ayant fait ses études à Bruxelles. Les lauréats ont été vivement applaudis. Ils représentent cette tranche d’âge ou la jeunesse s’éloigne sans encore disparaître et prouvent, avec beaucoup de simplicité, que les seniors peuvent, eux aussi, avoir la taille et l’éclat mannequin. – Marthe Englebert, LA LIBRE BELGIQUE – Vie quotidienne / Carnet – L’élégance n’a pas dâge. Le charme et l’aisance des participants au concours l’ont prouvé – 30 juin 1989 – page 7
Het inschrijvingsformulier voor de wedstrijd wordt door Pieter ingezonden. Een krant bericht over Mia’s monotoon bestaan met een reizende zakenman. Frie reageert knorrig over deze actie. (1989)
“Like a bull in a China-Shop” foto (sfeerbeeld) 68 x 47 cm – 1988 – Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen – door Frederik Willems, afkomstig uit Langdorp, de jeugdvriend van Pieter.
“Ik studeerde af aan de Mode Academie Antwerpen in 1998. De inspiratie voor de collectie kwam van een reis naar China die in in 1996 maakte met mijn vader. Ik leerde toen veel over de laatste keizer Pu Yi en zijn obsessie met het oude traditionele China and de westerse wereld. De film “The Last Emperor” legt dit ook goed uit en is een heerlijk feest voor de ogen.
Wanneer Pu Yi keizer in ballingschap was onder Japan, kleden hij en zijn vrouw in een onconventionele manier (Westerse luxe en Chinese oude kostuums).
Daarnaast kwam mijn andere inspiratie, de jaren 80 en tijd van “power dressing”. Het leek mij goed om de decadentie en glamour van die jaren ook te verwerken in de collectie.
Het idee om met je mama te werken kwam van de oma van Pu Yi, een prachtige en heel sterke vrouw die nostalgisch was omdat ze als vrouw geen politiek of sociaal aanzien had. Jouw mama heeft mij altijd geïnspireerd als een “independent lady” die trots was om vrouw te zijn en haar stem te laten horen. (die wedstrijd die ze won op haar 50e).
De collectie had veel gele zijden jersey en ook leopard print (een signaal van de jaren 80).” – Frederik Willems, Senior Lecturer and Course Director of MBA International Fashion Management Conventry University (2023)
Frederik en Pieter
Een stijlvol parcours van ijzeren Mia op haar landheerlijkheid de Steenheuvels.
een heerlijk geurende, doornloze Engelse rozenstruik ‘Brother Cadfael’ van Mia (foto: 1999) Mia vindt zichzelf onverwacht en plotseling opnieuw uit: Glamour en mode worden geruild voor tuinieren, koken en bakken. Het boek over een getalenteerde benedictijn en kruidenkenner Cadfael die in de 12de eeuw teruggetrokken leefde wordt een ‘scharniermoment’ in Mia’s leven. Tijd voor de tuin (her)aan te leggen bezield op die van de abdij van Shrewsbury.
XVI Clément en Colette >>>